Yurtdışı Master Programları
Yurtdışı Master Programları
Master eğitimi üniversite lisans eğitimini tamamladıktan sonra mezunların uzmanlaşmak için aradıkları, seçtikleri belki de lisans eğitimlerine göstermedikleri seçiciliği gösterdikleri programlardır. Council of Graduate Schools verilerine göre, bugün Amerika’da üniversite mezunlarının %75’i master programına kaydolup, bunların %90’ı diplomalarını almaya hak kazanıyor.
Master eğitim programlarının hızlı bir şekilde gelişmesi, yenilenmesi ister istemez mezunların da master eğitimi almaya yönelmesine sebep olmaktadır. Profesyonel master programlarında program detaylarıyla öğrenilirken, işveren ve işletmelerin istediği iletişim, zaman yönetimi, kritik karar alma ve analitik düşünme gibi özellikler de kazanılmaktadır. Bu özellikler olası iş veya kariyer değişikliklerinde de kullanılabilir. Bu gelişime bir başka sebep de bu programların daha pratik çözümler üretmesi olabilir. Buna göre iş dünyasının gereksinimleri de saptanarak ihtiyaçları giderecek master eğitimlerinin sunulması hem öğrenciyi bu eğitimi almaya hem de işvereni bu programlardan mezunları tercih etmeye zorlamaktadır.
Amerika’da 1996 ile 2006 arasında yapılan bir araştırma, 10 yılda ülkede verilen master eğitimi programlarının %43 arttığını gösteriyor. En çok artış %63 ile eğitim alanında olmuş. Bunu sırasıyla İşletme ve Yönetim, Fen ve Mühendislik alanları takip etmiş.
Master eğitimleri gelecekteki istihdam ve kariyerin yükselmesi için anahtardır. Teknolojinin gelişimi, insan kaynaklarının daha profesyonel ve etkili bir şekilde yönetimi, küreselleşme ile büyüyen yeni ekonomilerin ihtiyaçları daha çok bilgi, daha çok tecrübe, daha çok uzmana ihtiyaç duymaktadır. 2007’de Amerika’da master sahibi olanların işsizlik oranı %1,8 iken, sadece üniversite mezunu olanlarda %2 idi. Bu farkın önümüzdeki 10 yılda daha da artması beklenmektedir.
Bir Master Derecesi Alarak;
• Kariyerinizi yükseltirsiniz
• Etiket sahibi olursunuz
• Daha iyi bir geliriniz olur
• Profesyonel donanımınızı parlatırsınız
• Yeni güçler kazanırsınız
• Kariyerinizi değiştirirsiniz
• Doktora yaparsınız
Master programlarını yurtdışında yaparak bir de kişisel özgüven kazanmış olursunuz. Farklı ülkelerden ve farklı eğitim geçmişleri olan üniversite mezunlarının bir araya geldiği ortamlar o ana kadar hiç düşünmediğiniz gibi düşünebilir, farklı gözlerle olayları değerlendirebilirsiniz. Bir Çinlinin bir olay karşısındaki tavrı ile bir İtalyan’ın farklı olurken sizinki bambaşka olabilir. Derslerin dışında pratik uygulamalar yaparak, projelerde çalışarak, belki staj da yaparak bilginizi pratikte de kullanabilirsiniz. Bu tür uygulamaların size daima avantaj sağlayacağını unutmayın.
İngilizce bilenlerin anadili İngilizce olmayan bir ülkede master eğitimi alması o ülkenin de dilini master yaparken öğrenmesine olanak sağlar. Bu sayede çoğu insanın ne kadar zaman harcayarak kazanmaya çalıştığı ikinci bil dil bilme ayrıcalığını siz aynı anda kazanırsınız. Örneğin İspanya’da master eğitimi yaparken bir sene boyunca İspanyolca öğrenebilirsiniz.
Her ülkede master eğitim süreleri birbirinden farklıdır. İngiltere’de çoğu master programı bir sene sürer. Amerika’da 2 yıl harcayarak alacağınız eğitimi İngiltere’de bir yılda tamamlayabilirsiniz.
İyi bir üniversite araştırması yapmak için master eğitimi konunuzu tespit ettikten sonra not ortalamanızı, iş tecrübeniz, master eğitimi konunuzla ilgili bilgilerinizi analiz etmelisiniz. Örneğin, not ortalaması 3 üzeri isteyen bir programa ortalamanız 2,5 ise başvuru yapmanız gereksiz olabilir. Okul araştırmanızı mutlaka ayırmak istediğiniz bütçeyi de göze alarak yapmanız gerekir.
Master eğitimi almak istediğiniz ülke ve üniversiteye göre başvuru yöntemi ve tarihi değişebilir. Örneğin, Amerika’da okulların çoğunun son başvuru tarihleri bir önceki yılın Kasım ayıdır ve okullar başvuru esnasında GRE veya GMAT sınavlarının sonuçlarını isterler. İngiltere’de ise başvurular önceki yılın Mayıs ayına kadar rahatlıkla yapılabilir.
Niyet mektubu bir master eğitimi alacak adayın programa giriş için anahtarıdır. Yazacağınız mektup tamamen size özel olmalıdır. Nitekim internetten alacağınız kopyanın en iyisi olduğunu bilemezsiniz. En iyi mektubun sizin yazacağınız mektup olduğunu bilirseniz işinizi kolaylaştırmış olursunuz. Mektubunuzu yazarken bilmeniz gerekenler ve cevap vermeniz gereken sorular vardır. Master eğitimi yapmak istediğiniz konuyu bilmek zorundasınız, bunun yanı sıra eğitimin verildiği okulu, eğitmenlerini de bilmelisiniz. Okulların internet siteleri bu konuda imdadınıza yetişecektir. Eğitim konunuz ile ilgili daha önce yaptığınız çalışmaları varsa iş tecrübelerinizi okuyucu ile paylaşmalısınız. Bu mektubu okuyan kişi muhtemelen size master eğitimi boyunca eğitim verecek olan program lideriniz olacaktır. Neden master eğimini seçtiğinizi açıkça belirtmelisiniz, bununla ilgili aile veya arkadaşlarınızdan örnekler de verebilirsiniz. Mektubunuzun en önemli kısmı ise master eğitimini tamamladıktan sonra kariyeriniz ile ilgili gelecek planlarınızı açıkladığınız kısmı olacaktır. Bir niyet mektubunun bir sayfadan az iki sayfadan da fazla olmaması gerekir.
Özgeçmiş (CV) master başvurunuzda olması gereken size ait bir belgedir. Başvuru dosyanızı inceleyenlerin sizin hakkınızda bir bakışta çok bilgi edinmelerini sağlamanız gereken bu belge, kronolojik olarak sıralanmalıdır. Bir sayfayı geçmemesi özellikle tercih edilir. Tasarım konularında master yapacakların ise “portfolyo” çalışmaları özgeçmişleridir.
GRE (General Record Examination) Amerika ve diğer bazı ülkelerde mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere master veya doktora düzeyinde eğitim almak için girilen sınavdır. Sınav iki ayrı formatta verilir; biri Genel diğeri ise Konu testidir.
GRE General Test – Genelde işletme master eğitimi alacaklar bu sınava girerler. Sözel, Sayısal ve Analitik Yazma kısımlarından oluşan çoktan seçmeli bir sınavdır. Herhangi bir belirli alana ait olmaksızın, sözel mantık, sayısal mantık, eleştirel düşünme ve analitik yazma becerilerini ölçer. Türkiye’de sınav bilgisayar tabanlı verildiği için her zaman girilebilir. Verbal ve Quantitative puanları taban 130, tavan 170. Buna göre Verbal 154, Quantitative 152 gayet de iyi bir puan sayılır. Ancak okullar hiçbir zaman minimum şu puanla alırız demezler. Not ortalaması özellikle düşük olan öğrenciler yüksek GRE puanları sayesinde master programlarına daha kolay girebilirler.
GRE Subject Test – Bu sınavı almak genel sınav varken zorunlu değildir. Ancak başvurusunu daha çok desteklemek isteyen master adayları kendilerinin bilgi düzeyini ispat etmek için alırlar. Biyoloji, Biyokimya ve Moleküler Biyoloji, Kimya, Bilgisayar Bilimleri, Edebiyat, Matematik, Fizik, Psikoloji alanlarında sınav alınabilir. Sınav paper-based dediğimiz yöntemle yapıldığından yılda 3 kez Ekim, Kasım ve Nisan aylarında alınabilir.